Onjuiste koers- en omzetgegevens

Koers- en omzetgegevens van de website van Euronext zijn al jarenlang onbetrouwbaar, toch met dank voor het ter beschikking stellen van deze gegevens. De meeste afwijkingen zitten in omzetgegevens. Het nabeurs opvragen van omzetgegevens levert schijnbaar variabele resultaten op. De eerste keer bedraagt de omzet in stuks 200.000, één minuut daarna worden de gegeven van de vorige beursdag getoond, vlak daarna is de omzet 150.000 stuks, en ruimschoots na middernacht toont de website opeens de correcte omzet van 180.000 stuks.

Euronext Amsterdam heeft de Officiële Prijscourant (OPC) als betrouwbaar middel om de Nederlandse gegevens te verifiëren. Bij omzet gaat het om de Centrale Markt-omzet. Maar gegevens uit een digitale krant halen is een tikkeltje ouderwets, hoe waardevol de OPC verder ook moge zijn. In Brussel lijkt het probleem minder vaak voor te komen.

De onbetrouwbare gegevensbron behoort niet te spelen bij betaalde koersinformatie, wat ook nog eens kan worden aangeleverd in het gewenste bestandsformaat. Desalniettemin zouden gegevens van Euronext best mogen kloppen, net zoals de OPC klopt.


Arseus, mid-cap én small-cap

Het aandeel Arseus (RCUS, BE0003874915) heeft als hoofdmarkt Euronext Brussel, maar wordt ook verhandeld via Amsterdam. Op het moment van schrijven is RCUS opgenomen in de Belgische mid-cap index (BELM, BE0389856130), en is RCUS tevens opgenomen in de Nederlandse small-cap index (ASCX, NL0000249142).

Bij statistieken van gecombineerde effectenmarkten is het soms niet mogelijk dat een aandeel onder meerdere, unieke categorieën valt. Het is óf mid-cap, óf het is small-cap. In deze gevallen wordt gekozen voor de hoogste indeling, met inachtneming van de hoofdmarkt. Voor RCUS is Euronext Brussel de hoofdmarkt, én in België is RCUS een component van de hoger ingedeelde mid-cap index. Daardoor wordt RCUS hier in overzichten en statistiek gerangschikt als een Belgische mid-cap component, en telt RCUS als individuele notering niet mee als Nederlands small-cap fonds.

In de praktijk is een mee te wegen aspect dat de situatie inderdaad kan voorkomen. Maar ook hoe ondernemingen de opnames in meerdere, soortgelijke indices bij communiceren willen benutten, in verschillende landen.


België én Nederland gecombineerd

Zowel, beperkter, Belgische als Nederlandse aandelen worden gevolgd. Dit heeft te maken met het gestaag afnemende aantal beursnoteerde bedrijven, het gemak waarmee grensoverschrijdende transacties mogelijk zijn, de mogelijkheid om dezelfde taal te kunnen gebruiken, het hebben van meer vergelijkingsmateriaal en het beter kunnen toetsen van uitgangspunten in meerdere markten.

Enkele aandelen zijn dubbel opgenomen, maar er zijn verschillen. Dit hoort altijd uit de naam te blijken. Een veelvoorkomend verschil is de handelsvaluta van Amerikaanse aandelen. In België kan dat de EUR zijn, en in Nederland de USD. Opvallend is dat het Belgische systeem veel meer belangstelling trekt. Zo is nu de effectieve weekomzet in de Brusselse stukken IBM (EUR, IBMC, BE0004607488) hoger dan de effectieve jaaromzet in de in Amsterdamse verhandelde stukken IBM (USD, IBMA, US4592001014).

In overzichten en statistieken kan niet worden gefilterd op een land, bedrijfssector of marktsegment.


Wisselkoerscorrecties

In alle statistieken en overzichten zijn alle valuta in principe gelijk. Bij een afwijkende muntsoort hoort dit uitsluitend in de fondsnaam terug te komen, zoals bijvoorbeeld in de naam "Tetragon Fin. Gr. $". Bij Tetragon (TFG, GG00B1RMC548) is de handelsvaluta USD. In omzetstatistieken en dergelijke worden wisselkoersomrekeningen niet toegepast, zodat in deze context EUR 1 gelijk is aan, onder andere, GBP 1 of USD 1.

Het omrekeningsbeleid van wisselkoersen kan worden heroverwogen bij het ontstaan van betekenisvolle, verstorende fouten of verschillen in de hier weergegeven statistieken en overzichten.


Actualiseringen? Aanvullingen? Commentaar? Correcties? Envelop